Lazer nedir?

Lazer kelimesi , Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation(Uyarılmış Radyasyon Emisyonu ile Işığın Kuvvetlendirilmesi) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir. Diş lazeri de yoğun bir ışık enerjisi demeti üreten tıbbi bir cihazdır. Bu ışık demeti çalışılan alanı sterilize eder ve kan damarlarında enfeksiyon oluşumunu ve/veya kanamayı önleneyerek bu damarları koagüle eder. Hastanın rahatsızlığı azalır ve çoğu durumda anesteziye ihtiyaç kalmaz. İşlemler çok kısa bir sürede yapılır. Bu durum hasta için dişçi koltuğunda az zaman geçirmek ve dişçi için de daha fazla işlem yapmak demektir. Lazerin verimliliği, sert/yumuşak doku ya da diğer dişle ilgili malzemelerde(hemoglobin, su, hidroksapatit vs.) bulunan hedef materyalin o dalga boyundaki absorbsiyon(emme) oranına bağlıdır. Optimum enerji, her bir dalgaboyunun kendine has absorbsiyon karakteristiklerine dayanan minimum güç çıkışıyla sağlanır. Bazı lazerlerin dalgaboyları bu lazerleri oral kavitedeki yumuşak dokular için çok etkili kılacak şekilde su ve kırmızı-pigmentlere daha uygundur. Lazerler kesme, koagülasyon, bakteriden arındırma, iyileştirme ve beyazlatıcı maddeleri aktive etme gibi çok çeşitli sert ve yumuşak doku işlemlerini gerçekleştrimektedir. Altın bir kural olarak, önce görev seçin, daha sonra dalga boyunu seçin çünkü dalga boyu cihazın değiştirilmeyecek ya da ayarlanmayacak tek mekanik bileşenidir!

 

Lazerler güvenli midir?

Evet. Yetkin ve eğitimli diş hekiminizin elinde lazerler tamamen güvenlidir. Dental uygulamalarda kullanılan diğer cihazlar gibi, diş hekimi uygun bir eğitim almalıdır. Bu amaçla kurulmuş pek çok diş lazeri kursları bulunmaktadır. Lazeri kullanırken temel güvenlik önlemi koruyucu gözlük kullanılmasıdır. Bazı durumlarda, konvensiyonel cihazlarla kıyaslandığında, diş lazerleri güç çıkışı, uygulama süresi ve spot boyutu gibi parametrelerin tam ve spesifik kontrolü sayesinde çevre dokulara zarar verme ihtimalini en aza indirir. Bu kolay ve kesin kontroller lazerlere özeldir. Lazer doğru ellerde olduğu sürece, nöroloji ve oftalmoloji gibi çok hassas alanlarda da kullanıldığı da göz önünde tutulacak olursa, çok daha güvenli bir araçtır. Diş ve dişetlerindeki sağlıklı hassas dokulara zarar verme ihtimalini en aza indirmek için bu tip bir kontrol kullanılması zaruridir. Lazer ışığı, bildiğimiz ışık kaynaklarından çok daha farklıdır. Lazerler şiddetli ve küçük çaplı, tek bir dalga boyundan oluşan yoğun bir ışık demeti üretir. Bunun tersine, konvensiyonel ışık kaynakları(Plazma ark lambalar ve yüksek hızlı tedavi lambaları) kızıl ötesi ve morötesi dalga boylarını da içeren tüm spektrumu içerir. Lazerler tedavi amacına uygun olan tek bir dalga boyunu üretebildiğinden benzer sonuçlar lazerlerde çok daha düşük güç ayarlarında, çok daha kısa sürede, daha az ısı üreterek dolayısıyla çevre dokulara zarar verme ihtimalini azaltarak gerçekleştirilir. Belli işlemlerde, elektrokoter ve yüksek hızlı iyileştirme ışıklarıyla karşılaştırıldığında lazerler hastaya daha güvenli bir ortam sağlar. Lazerler günümüzde genel dental uygulamalarında çok yaygın olmasa da, ilk diş lazerleri 1960’larda geliştirilmiş ve diş lazerlerinin güvenliği yıllardır pek çok araştırma ve çeşitli referans makalelerde kanıtlanmıştır. FDA kurumu yetişkin ve çocuklardaki diş uygulamalarında pek çok sert ve yumuşak doku lazerinin kullanılmasını onaylamıştır.

 

Lazer ile Tedavide Acı Hissedilir mi?

Hayır. Çoğu durumda, lazerin hassas ve tam kontrol imkanı sunması sayesinde acı oldukça azaltılır. Diş lazerlerinin diğer bir avantajı da anesteziye ihtiyaç duyulmamasıdır. Çoğu işlemler yapılırken, lazer ağızdaki zararlı bakterileri yok eder, koagülasyon ile kanamayı önler ve çoğu durumda anesteziye ihtiyaç kalmayacak kadar acıyı azaltır. Hızlı darbe oranları(frekansları), minimum nüfuz derinlikleri ve çevre dokuya minimum ısı iletme özellikleriyle diş lazerleri hassasiyetin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca lazerler, uzadıkça hastayı rahatsız eden iyileşme süresini kısaltır ve daha az post-operatif iltihaplanmaya neden olur.

 

Lazerle Diş Beyazlatma Nasıldır?

Güvenli, hızlı, uygun ve çabuk sonuç vermesine rağmen lazerle diş beyazlatma diş hekimlerinin çok fazla yatırım yapmak istemediği bir alan. Bununla birlikte, diş lazeri işlemlerinden en çok kazandıranlardandır. Rahatsızlık ve sıkıntı hislerini, fazla zaman kaybını ve diğer beyazlatma işlemlerinde olan potansiyel kimyasal emilimini en aza indirerek mükemmel sonuçlar vermektedir.. Sonuçlar hastaya göre değişiklik gösterebilir fakat uygun hasta, materyal ve teknik seçimiyle tek bir seans sonrasında çok önemli sonuçlar elde edilmektedir. Lazer sadece hafif lekeleri gidermekle kalmaz ayrıca tetrasiklin gibi maddelerin neden olduğu daha zor lekeleri de çıkarır.